Svjetsko prvenstvo 2011 – Mladi i osobe u kolicima


Svjetsko prvenstvo – Mladi i osobe u kolicima

Četvrtog septembra ove godine se završilo još jedno svjetsko prvenstvo u bilijaru, ovaj put za omladinske igrače i igračice i za igrače u invalidskim kolicima, koje je održano u Kielce u Poljskoj pod organizacijom Svjetske bilijar asociacije (WPA), Europske bilijar federacije (EPBF) i Poljskog bilijar saveza (PZBil). Na turniru su učestvovala 32 juniora, 16 juniorki i 15 igrača u kolicima, a igrala se disciplina devetka.
Pod službenim imenom „2011 World Youth&Wheelchair 9-ball Championship,“ prvenstvo je otvoreno 31. augusta sa kvalifikacijskim turnirom za mušku juniorsku kategoriju, u kojoj su najbolje rezultate ostvarili Marcel Fortunski koji je osvojio kvalifikacijski turnir i Tobias Bongers koji je zavrsio na durgom mjestu. Pored njih, na završno borilište kvalificirali su se i Spasov Spasian, Dimov Radostin, Oegaard Mikael, Koles Balasz, Rehepapp Mikhel i Joshua Filler.

1. 9. prije podne počeo je glavni turnir i sve tri kategorije igrale su se u isto vrijeme. Disciplina devetka, naizmjenični break format.

U kategoriji juniorki mečevi su bili prave svjetske kvalitete, jer je na kraju većine susreta rezultat bio 9:8 ili 9:7. Direktno u polufinale, bez i jednog poraza, su se plasirale Kamila Khodjaeva i Nachaeva Anastasia, a sa jedim izgubljenim mečom Oliwia Czuprynska i Darya Sirotina. Parovi su činile Kamila iz Belgije protiv Oliwie iz Poljske i Anastasia i Darya iz Rusije. Odličnom igrom Oliwia prolazi u finale rezultatom 9:5 i igra protiv Anastasie koja je svoj meč dobila 9:8. Nakon dva sata krunu svjetske šampionkinje uzima Oliwia Czuprynska rezultatom 9:7.

U muškoj juniorskoj kategoriji većina mečeva je bila veoma neizvjestna do samog kraja, ali je bilo i jednostranih susreta koji su plasirali 13 od 16 europskih igrača u drugo kolo, a samo 3 europljana na gubitničkoj strani od kojih se samo jedan plasirao u drugi gubitnički krug. U četvrtfinale su se plasirali isključivo europski juniori i što treba naglasiti i kadeti Maslov David i Vitaly Pavlukhin. Polufinale juniora su igrali Bijsterbosch Marc protiv Kudlik Mareka i Piekarski Konrad sa Bence Vargom.

U finale su prošli Kudlik Marek i Konrad Piekarski rezultatima od 11:10 za oba Poljaka. Finalni meč je bio krajnje neizvjestan, ali je na kraju najveći trofej i zlatnu medalju odnieo Marek Kudlik sa 11:9.

U wheelchair kategoriji je učestvovalo 15 takmičara i svi su bili iz Europe, a prevladavali su igrači iz Velike Britanije te Njemačke. Pri kraju turnira najbolje rezultate imali su Jouni Tahti, Fred Dinsmore, Kurt Deklerck i Larsson Henrik koji su se plasirali u polufinale. Finale su igrali Jouni koji je dobio Dinsmora 9:4 i Larsson koji je nadigrao Kurta rezultatom 9:3. Finalni meč se igrao sat i po i na kraju je dominantniji bio Jouni Tahti sa 9:6 protiv Henrika Larssona.

Velike čestitke organizatorima iz Poljskog saveza, na odličnoj organizaciji i naravno još veće čestitke učesnicima i učesnicama, te a kraju najveće čestitke novim svjetskim šampionima!

Txt by Denil
Photo by EPBF Press

  1. bravo Denile majstore

  1. No trackbacks yet.

Leave a comment